Kan een hond alleen thuis blijven?

Elke hond is anders en ervaart het alleen zijn anders, afhankelijk van zijn individuele persoonlijkheid. Uw hond kan vrij onafhankelijk zijn en het niet erg vinden om een paar uur alleen te zijn, terwijl andere honden de ervaring in eerste instantie moeilijk vinden. Maar, zolang ze fatsoenlijk sociaal zijn, kan elke hond een paar uur afwezigheid aan. Als uw hond desondanks moeite heeft om alleen te blijven, aarzel dan niet om te praten met uw dierenarts of een ervaren, bekwame hondentrainer of gedragsspecialist. Hij zal u helpen de oorzaak van het probleem te identificeren en passende oplossingen te vinden.

Kan een hond alleen thuis blijven?

De leeftijd en levensstijl van uw hond zullen ook bepalen hoe lang hij alleen kan blijven. Zo kunnen hele jonge puppy’s zelfs een paar uur alleen achterblijven (bij voorkeur met hun moeder). Uw puppy zal geleidelijk leren hoe hij zich moet settelen en zich alleen moet bezighouden. Als het gaat om volwassen honden, kunnen de meesten leren hoe ze vier of vijf uur alleen kunnen blijven, met de juiste training en omgeving.

Hoe lang kan een hond alleen thuis blijven?

Soms moeten we onze hondenvrienden echter voor een langere periode verlaten. Als je van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat bent vertrokken, en niet de kans hebt om tijdens de lunch langs te gaan, zou het ideaal zijn als een buurman, vriend of hondenoppas binnenkomt om met uw hond te spelen en hem te controleren. Zij of hij kan met hem wandelen, een wc-pauze toestaan en controleren of hij vers water heeft. Uw hond zal ook veel baat hebben bij deze sociale interactie. Als u van plan bent uw hond een nacht of twee dagen langer te verlaten, raden wij ten zeerste aan dat u een oppas voor uw hond neemt of hem bij een gastgezin achterlaat. Als u terug bent is het belangrijk om de tijd te nemen om te spelen en interactie te hebben met uw puppy/hond om plezier te hebben en te ontspannen met hem.

Zorg voor een goede voorbereiding

Het alleen laten van uw hond kan een positieve ervaring voor jullie allebei zijn, mits u goed nadenkt over hoe lang u van plan bent hem te verlaten en hem goed van tevoren voorbereid op deze gebeurtenis. Voor kortere afwezigheden zou uw hond prima alleen thuis kunnen blijven met de nodige training en een verrijkende omgeving. Hij kan zelfs van deze tijd genieten dankzij zijn speciale ‘alleen-tijd speelgoed’! Houd er echte rekening mee dat honden sociale dieren zijn en dat altijd zullen blijven. Het beste speelgoed ter wereld kan uw aanwezigheid of betrokkenheid niet vervangen. Voor langere afwezigheid moet u rekening houden met de vele opties voor hondenverzorging die tegenwoordig beschikbaar zijn, inclusief de adoptie van een ander huisdier (dit vereist tijd en aanpassing), om te zorgen dat uw hond gelukkig is en zich goed voelt terwijl u weg bent!