Paarden houden in de winter

paard winter

Paarden die de hele winter op stal staan hebben behoefte aan de nodige beweging. Dit is onder andere van belang voor de spijsvertering en voor de conditie van het paard. In dit artikel leest u meer tips over paarden in de winter.

Water drinken is belangrijk

Als het gaat vriezen is het vooral van belang om het water van uw paard in de gaten te houden en er voor te zorgen dat het vorstvrij is. Lukt het u echt niet om het water vorstvrij te maken, geef uw paard dan minimaal 3x per dag toegang tot vers drinkwater. Omdat paarden op stal staan, krijgen ze minder vocht binnen dan de dagen dat ze op het land staan. Ze eten namelijk minder gras en gras bestaat voor ongeveer 80% uit water. Dit moet dus worden aangevuld met gewoon drinkwater.

Voeding voor uw paard in de winter

In de wintermaanden is het van belang goed op uw paard te letten. Door de wintervacht kan hij ongemerkt wat terugvallen in gewicht. Zorg dus voor voldoende ruwvoer met een goede structuur. Stem het krachtvoer goed af op het werkschema van uw paard en de kwaliteit van het ruwvoer. U kunt eventueel vitamines, mineralen en sportenelementen aanvullen. Verricht uw paard veel arbeid dan kunt u ook de energie en de eiwitten aanvullen.
Ook als het paard weinig hoeft te werken is het van belang ruwvoer te voeren. Het eten van ruwvoer zorgt ervoor dat paarden blijven kauwen en speeksel produceren. Dit is namelijk essentieel voor de vertering. In de natuur eet een paard bijna de hele dag door dus het beste zou zijn om je paard een paar keer per dag te voeren.

De Subli Basismuesli is bijvoorbeeld goed aanvullend paardenvoer. Het bevat alle vitamine, mineralen en sporenelementen met daarnaast ook voldoende energie en eiwit. Deze muesli is geschikt voor alle typen paarden en pony’s, omdat het suikergehalte laag is.

Wanneer is ruwvoer goed?

Als u grofstengelig hooi of kuil van onbemest land voert, dan is de ruwvezel voorziening wel goed, maar kan het zo zijn dat de energie- en eiwitvoorziening te laag. U zou er dan voor kunnen kiezen om de Subli Merriebrok voeren. In dit paardenvoer zitten extra vitamines, mineralen en sportenelementen. Ook bevat dit paardenvoer een hoog energie gehalte. Deze merriebrok kan ook gegeven worden aan ruinen en hengsten. Het is er immers om de voedingsbehoefte aan te vullen.

Extra energie

Heeft uw paard extra energie nodig? Dan kunt voor de Subli Omega 369 mix gaan. In dit paardenvoer is olie toegevoegd die de energiebehoefte van uw paard aanvult (zonder dat het paard er “heet” van wordt). Ook is deze Omega 3,6,9 olie erg goed voor de vacht.

Paarden op het land in de winter

Staat uw paard of pony het hele jaar door op het land, dan kan uw paard het risico lopen om te veel zand binnen te krijgen omdat hij het hele jaar door van het land graast. U kunt dit voorkomen door onder andere gebruik te maken van bijvoorbeeld een graaskorf, zo is het hooi van de bodem en krijgen ze minder zand binnen.